Το πρόγραμμα Erasmus ήταν το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που δημιουργήθηκε το 1987 μέχρι και το 1994 όπου και ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Socrates. Το πρόγραμμα Socrates έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 1999 και αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα Socrates ΙΙ στις 24 Ιανουαρίου 2000, η οποία σε σειρά του αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης 2007-2013, την 1η Ιανουαρίου 2007.


Το Erasmus+ ή Erasmus Plus είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνδυάζει όλα τα προηγούμενα προγράμματα της ΕΕ* για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση τη Νεολαία και τον Αθλητισμό και άρχισε τον Ιανουάριο του 2014 και τρέχει μέχρι και σήμερα. Από το 2021 το Πρόγραμμα Erasmus+ ενισχύεται και επεκτείνεται μέχρι το 2027.


*Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (LLP) (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και τα προγράμματα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες)

Συχνές Ερωτήσεις

1.Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν ?

Όλοι οι φοιτητές Προπτυχιακοί-Μεταπτυχιακοί-Διδακτορικοί. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μπορούν να μετακινηθούν οι πρόσφατοι απόφοιτοι για πρακτική άσκηση μέσα στον πρώτο χρόνο της αποφοίτησής τους. ΟΜΩΣ τόσο η αίτηση όσο και η επιλογή των φοιτητών που θέλουν να μετακινηθούν ως πρόσφατοι απόφοιτοι πρέπει να γίνει όσο έχουν τη φοιτητική ιδιότητα!!

2.Πού μπορούν να μετακινηθούν ?

Οι φοιτητές επιλέγουν μια από τις προαναφερόμενες χώρες (26 χώρες μέλη της Ε.Ε. 6 συνεργαζόμενες χώρες και τις χώρες εταίροι)

3.Πότε και πόσο?

Οποιαδήποτε περίοδο επιθυμείτε μέσα στο ακαδημαϊκό έτος π.χ. μπορείτε να ξεκινήσετε μήνα Απρίλιο ή Ιούλιο ή Αύγουστο ή Δεκέμβριο – το καθορίζετε εσείς. Ο Erasmiakos χρόνος μπορεί να είναι από 2 μήνες μέχρι και 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών (η μέγιστη διάρκεια καθορίζεται από την Επιτροπή Erasmus+ με βάση τις αιτήσεις και την εκάστοτε λαμβάνουσα χρηματοδότηση)

Επιλέξιμες Χώρες είναι:

27 χώρες μέλη της Ε.Ε.
οι συνεργαζόμενες χώρες του προγράμματος (Νορβηγία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Σερβία) καθώς επίσης και οι
οι Χώρες Εταίροι Περιφέρειας 14 (Νήσοι Φερόες, Ελβετία, Ην. Βασίλειο)
οι Χώρες Εταίροι Περιφέρειας 5 (Ανδόρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Βατικανό)

Erasmus Placements

Διάρκεια διαμονής στο εξωτερικό.

 

Από 2 μέχρι 12 μήνες. Η διάρκεια της κάθε κινητικότητας καθορίζεται βάσει των αιτήσεων και των διαθεσίμων κονδυλίων. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης της κινητικότητας κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερόμενων, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Επίσης δύναται να εγκριθούν παρατάσεις zero-grant (μηδενικής επιχορήγησης). Οι παρατάσεις συμπεριλαμβανομένων και των zero-grant δεν μπορούν να ξεπερνούν το όριο των 12 μηνών.

Προυποθέσεις Συμμετοχής

  • Οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα ή να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, απάτριδες ή μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας.
  • Θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.
  • Θα πρέπει να έχουν τη φοιτητική ιδιότητα.
  • Οι φοιτητές/τριες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει κινητικότητα Erasmus+ στο εξωτερικό, είτε για Σπουδές, είτε για Πρακτική Άσκηση, είναι επιλέξιμοι εφόσον το συνολικό διάστημα των προηγούμενων κινητικοτήτων είναι μικρότερο των 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής με μηδενική επιχορήγηση από κονδύλια της ΕΕ).
  • Η κινητικότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός ενός έτους μετά τη απόκτηση πτυχίου με την προϋπόθεση ότι η τόσο αίτηση όσο και η επιλογή του υποψηφίου να έγιναν ενόσω διατηρούσε τη φοιτητική του ιδιότητα.

    Χαμηλή προτεραιότητα για επιλογή συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
  • Οι φοιτητές/τριες με χώρα προέλευσης εκτός της Ελλάδας, που αιτούνται μετακίνησης σε φορέα της χώρας προέλευσής τους.
  • Οι φοιτητές/τριες που έχουν κάνει ήδη χρήση της κινητικότητας για Σπουδές ή Πρακτική Άσκηση.

Κριτήρια επιλεξιμότητας υποψηφίων φοιτητών/τριών

  • Η επίδοση του φοιτητή/τριας (μέσος όρος βαθμολογίας)
  • Η συσσώρευση Διδακτικών Μονάδων στα μαθήματα που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς
  • Η γνώση ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα της oμιλούμενης στο Ίδρυμα/φορέα υποδοχής
  • Οι λόγοι συμμετοχής στο πρόγραμμα με αιτιολόγηση(motivation letter)
  • Η συνέντευξη με τον αρμόδιο Τμηματικό Συντονιστή
  • Το βιογραφικό σημείωμα του/της φοιτητή/τριας
  • Οι επιστημονικές εργασίες συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το Τμήμα φοίτησης
  • Η γνώση χειρισμού Η/Υ
  • Η συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες κ.λ.π. συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το Τμήμα φοίτησης.
  Επικοινωνία

  • Τοποθεσία: Ελ. Βενιζέλου 70, 176 71, Καλλιθέα, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: (+30) 210 9549 225
  • e-mail: erasmus@hua.gr
  Χρήσιμα Links

ESN Logo IKY Link
Scroll to Top