Οι φοιτητές που προέρχονται από ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες, δικαιούνται προσαύξησης 250 € ανά μήνα, επί της μηνιαίας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές ή πρακτική άσκηση και πληρούν ένα τουλάχιστον από τα κατωτέρω (1), (2) ή (3) κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια:

(1) Το κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσο των αιτούντων –εφόσον διαθέτουν δικό τους εισόδημα- όσο και των γονέων ή κηδεμόνων τους ή του /της συζύγου ή του/των τρίτου/των φυσικού/ών προσώπου/ων, στους οποίους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια του αιτούντος, να μην υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) Ευρώ για το πλέον πρόσφατο φορολογικό έτος.

Κατα κεφαλήν εισόδημα

Ως κατά κεφαλήν εισόδημα νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με τον συνολικό αριθμό των προσώπων που εμφανίζονται -ως υπόχρεοι ή εξαρτώμενα μέλη- στις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα, ήτοι το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, για το πλέον πρόσφατο φορολογικό έτος, στην οποία ο φοιτητής είναι υπόχρεος ή εξαρτώμενο μέλος. Στην περίπτωση που ο φοιτητής εμφανίζεται σε αυτοτελείς φορολογικές δηλώσεις ως υπόχρεος και εξαρτώμενο μέλος αντιστοίχως, για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, αθροίζονται τα αντίστοιχα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα που προκύπτουν από τις εν λόγω (αυτοτελείς) φορολογικές δηλώσεις.


Στην περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση φοιτητή/τριας η επιμέλεια του/της οποίου/ας έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα ή σε τρίτο φυσικό πρόσωπο, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνον αυτού ακόμη κι αν παρέλθει η ηλικία των 18 ετών και μέχρι την ηλικία που θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013. Στην περίπτωση άσκησης επιτροπείας από νομικό πρόσωπο, λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα του ίδιου του φοιτητή.


Στην περίπτωση αυτοτελών φορολογικών δηλώσεων, ο υπολογισμός του κατά κεφαλήν εισοδήματος γίνεται για κάθε υποβληθείσα φορολογική δήλωση (του/της αιτούντος/ούσας, των γονέων, του/της συζύγου, του/των τρίτου/των φυσικών προσώπων). Λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Άτομα με λιγότερες ευκαιρίες

Άτομα με λιγότερες ευκαιρίες θεωρούνται τα άτομα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Άτομα με αναπηρίες (π.χ. κινητική αναπηρία, τύφλωση, κώφωση, κλπ)
  • Άτομα με προβλήματα υγείας (π.χ. χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχικών παθήσεων)
  • Eμπόδια που σχετίζονται με τα συστήματα εκπαίδευσης (π.χ. άτομα που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στη σχολική τους πορεία, άτομα που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν/ έχουν εγκαταλείψει το σχολείο -NEETs)
  • Πολιτιστικά εμπόδια λόγω διαφορετικής κουλτούρας (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα που ανήκουν σε εθνικές/θρησκευτικές μειονότητες)
  • Κοινωνικά εμπόδια (π.χ. πρώην φυλακισμένοι, πρώην χρήστες ουσιών, άτομα που είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Επίσης, άτομα που είναι ορφανά, έχουν μονογονεϊκή οικογένεια, έχουν την ευθύνη παιδιών ενώ βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, είναι οι πρώτοι από την οικογένειά τους που σπουδάζουν).
  • Οικονομικά εμπόδια (π.χ. άτομα που έχουν πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, είναι άνεργα, ανήκουν σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εργάζονται για να σπουδάσουν, έχουν έλλειψη στέγης ή ζουν σε συνθήκες προσωρινής στέγης).
  • Εμπόδια που σχετίζονται με τις διακρίσεις (σε σχέση την καταγωγή, τη θρησκεία, την αναπηρία, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή και συνδυασμό αυτών)
  • Γεωγραφικά εμπόδια (άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, πολύ μικρά νησιά, προάστια που δεν συνδέονται τακτικά με το κέντρο της πόλης,

(2) Ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω Κοινωνικές Ομάδες με Λιγότερες Ευκαιρίες και το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για το πλέον πρόσφατο φορολογικό έτος:

  1. Ο φοιτητής είναι γονέας μονογονεϊκής οικογένειας.
  2. Ο φοιτητής είναι γονέας με τρία (3) τέκνα και άνω, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος.
  3. Ο φοιτητής είναι ορφανός από δύο γονείς, εφόσον δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του. Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 25ου έτους, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης.
  4. Ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη).
  5. Ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος μονογονεϊκής οικογένειας.
  6. Ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος με γονέα ή γονείς ή/και ένα ή περισσότερα αδέλφια εξαρτώμενα μέλη, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  7. Ο φοιτητής έχει σύζυγο ή/και τέκνα-εξαρτώμενα μέλη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  8. Ο φοιτητής είναι Έλληνας πολίτης μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
  9. Ο φοιτητής είναι Ρομά.
  10. Ο φοιτητής είναι πρόσφυγας.

(3) Φοιτητές με αναπηρία τουλάχιστον 50%, εφόσον το κατά κεφαλήν τους εισόδημα, δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων (7.000 ) ευρώ.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

/

(εξαρτόμενα μέλη
+ γονείς)

= ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ

  1. Εκκαθαριστικό ή Εκκαθαριστικά (δικό σου ανάλογα με την ηλικία σου ή / και του γονέα στου οποίου τη Φορολογική Δήλωση Ε1 εμφανίζεσαι στον Πίνακα 8. “Στοιχεία Εξαρτώμενων Μελών Φορολογούμενων”)
  2. Φορολογική Δήλωση Ε1 ή Φορολογικές Δηλώσεις Ε1 (δική σου ανάλογα με την ηλικία σου ή / και του γονέα στου οποίου τη Φορολογική Δήλωση Ε1 εμφανίζεσαι στον Πίνακα 8. “Στοιχεία Εξαρτώμενων Μελών Φορολογούμενων”)

A. Για τους φοιτητές που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους

Για τους φοιτητές που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ζητείται η ατομική και η οικογενειακή φορολογική δήλωση του πρόσφατου οικονομικού έτους και ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Αρχικά ελέγχονται και οι δύο φορολογικές δηλώσεις.
Λαμβάνεται υπόψη η φορολογική δήλωση με το υψηλότερο εισόδημα.
Ελέγχεται στον Γ2 πίνακα του Εκκαθαριστικού το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ.
Στην ανάλυση κωδικών – ποσών του Ε1, ελέγχεται ο κωδ. 003 από τον ΠΙΝΑΚΑ 8. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ όπου αναφέρονται τα εξαρτώμενα τέκνα. Οπότε έχουμε τον αριθμό των τέκνων στον οποίο προσθέτουμε τον αριθμό τον γονέων. Έτσι έχουμε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση.
Διαιρείται το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ με τον συνολικό αριθμό των ατόμων όπως δηλώνονται στην φορολογική δήλωση (τέκνα και γονείς), προκειμένου να προκύψει το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι
(α) έως 5.000 ευρώ με βάση το οικονομικό κριτήριο,

(β) έως 6.000 ευρώ με βάση το κοινωνικό-οικονομικό κριτήριο

(γ) έως 7.000 ευρώ βάση το κοινωνικό-οικονομικό κριτήριο για φοιτητές ΑΜΕΑ

οι φοιτητές που μετακινούνται για Σπουδές ή για Πρακτική θα δικαιούνται πρόσθετη επιχορήγηση 250 ευρώ το μήνα.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση καλούνται να προσκομίσουν Υπεύθυνη Δήλωση πως «δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος».
Εάν στο οικογενειακό εκκαθαριστικό δεν αναγράφεται το ΑΜΚΑ του φοιτητή, λαμβάνεται υπόψη μόνο η ατομική φορολογική δήλωση του φοιτητή (ατομικό εκκαθαριστικό). Σημειώνεται ότι εάν δεν εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος και δεν προσκομίσει και εκκαθαριστικό με βάση την ατομική φορολογική δήλωση τότε δε δικαιούται πρόσθετης επιχορήγησης.

B. Εάν ΕΧΟΥΝ συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους

Εάν ΕΧΟΥΝ συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ζητείται μόνο η ατομική φορολογική δήλωση του πρόσφατου οικονομικού έτους και αξιολογείται ως εξής:



Ελέγχεται στον Γ2 πίνακα του Εκκαθαριστικού το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ.
Στην ανάλυση κωδικών – ποσών του Ε1 , ελέγχεται ο κωδ. 003 από τον ΠΙΝΑΚΑ 8. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ όπου αναφέρονται τα εξαρτώμενα τέκνα
Διαιρείται το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ με τον αριθμό των ατόμων όπως δηλώνονται στην φορολογική δήλωση (τέκνα και σύζυγος εάν υπάρχουν), προκειμένου να προκύψει το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Αν το κατά κεφαλήν εισόδημα που προκύπτει είναι:
(α) έως 5.000 ευρώ με βάση το οικονομικό κριτήριο,

(β) έως 6.000 ευρώ με βάση το κοινωνικό-οικονομικό κριτήριο

(γ) έως 7.000 ευρώ βάση το κοινωνικό-οικονομικό κριτήριο για φοιτητές ΑΜΕΑ

οι φοιτητές που μετακινούνται για Σπουδές ή για Πρακτική θα δικαιούνται πρόσθετη επιχορήγηση 250 ευρώ το μήνα.

Εφόσον ο φοιτητής/τρια δεν έχει υποβάλει ατομική φορολογική δήλωση για το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος δεν δικαιούται πρόσθετης επιχορήγησης.

Στην περίπτωση των φοιτητών όπου κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την πρόσθετη επιχορήγηση, έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το πιο πρόσφατο εκδοθέν εκκαθαριστικό ανεξάρτητα αν είχε μικρότερη ηλικία κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΙΚΑ


Για ειδικές οικογενειακές περιπτώσεις π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια,διαζευγμένοι γονείς,έγγαμος φοιτητής κτλ) χρειάζεται να προσκομιστούν τα ανάλογα δικαιολογητικά οπότε παρακαλούμε δείτε ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

  Επικοινωνία

  • Τοποθεσία: Ελ. Βενιζέλου 70, 176 71, Καλλιθέα, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: (+30) 210 9549 225
  • e-mail: erasmus@hua.gr
  Χρήσιμα Links

ESN Logo IKY Link
Scroll to Top